dimarts, 29 d’octubre del 2013

Arriba el tresor de "Los Nuggetz"

Nuggets és el títol d’una mítica recopilació apareguda el 1972 que reivindicava, en un moment en què la música popular pecava de grandiloqüència  i la “seriositat” (ja fos per la via del rock progressiu o per la dels cantautors), un retorn a la simplicitat, recuperant singles oblidats dels grups de garatge de mitjans de la dècada anterior. Amb el temps, el concepte “Nuggets” s’ha fet servir per a nous recopilatoris que, respectant aquest esperit, suposaven variacions del mateix ja fos per la via temporal o territorial.

Ara ens arriba Los Nuggetz. 1960’s Punk, Pop, Psychedelic from Latin America, una caixa de quatre CDs i prop de 100 cançons editada als EUA que presenta el que passava al sud del Río Grande... I a l’est de l’oceà Atlàntic, perquè el concepte de Llatinoamèrica dels compiladors inclou també Espanya. Tampoc és, estrictament, una recopilació de rock garatger en castellà, ja que també s’hi inclouen cançons en anglès, en portuguès i fins i tot un parell en català. Inclusions ben conscients, ja que les notes expliquen que el català és una llengua parlada per nou milions de persones però que va patir persecució durant el franquisme.

Aquestes consideracions al marge, Los Nuggetz és un veritable tresor, un festí per a l’amant dels 60’s i una box-set modèlica:  de cadascun dels temes se’ns ofereix els corresponents crèdits, reproducció de la portada original, formació completa del grup responsable i uns comentaris força extensos, pensats per orientar un públic (el ianqui) per al qual pràcticament tots els noms inclosos són totalment desconeguts però que aconsegueixen un nivell informatiu més que notable. Una presentació molt cuidada i format de llibre amb tapa dura completen l’atractiu “físic” de la capsa.
I estan les cançons, és clar. Una selecció molt ben treballada, un temasso rere un altre. Més distorsió que eco, força Hammond, alguns apunts psicodèlics i molt d’entusiasme juvenil. Temes propis però també molts clàssics anglosaxons passats pel sedàs hispà, en alguns casos amb resultats divertidíssims, com ara el “Wild Thing” dels Troggs transformat en “Loco (te patina el coco)” en la lectura de Juan El Matemático.
Resulta interessant com, pel que fa als grups espanyols (aproximadament, un terç del total dels talls inclosos), els compiladors ianquis fan que Barcelona guanyi per golejada a Madrid (tot i que sigui injust que Los Brincos només colin un tema i que Micky y Los Tonys estiguin absents), reflectint el fet que, efectivament, l’escena catalana era molt més garatgera. Los Salvajes, en concret, són una debilitat dels compiladors, amb sis temes inclosos, però també apareixen en més d’una ocasió Sirex, Mustang, Cheyenes, Gatos Negros i Polares (d’aquests resulta especialment interessant el fet que s’inclou la meitat del seu únic EP, encara pendent de reedició legal digital), a més d’aportacions solitàries de Lone Star, Dracs, Go-Gó i  Los No, entre d’altres.

És a dir, que la caixa és una excel·lent introducció a bona part dels grups inclosos a Eco i distorsió, però al mateix temps també apunta cap a altres capitals del pop espanyol dels 60 com Madrid i València (amb Los Huracanes) i, és clar, és una porta d’entrada immillorable per conèixer el que es coïa a Mèxic, Argentina, Xile, Colòmbia o Perú, entre d’altres països, amb alguns noms que ja coneixia (Shakers, Mockers o Yakis) i molts altres per descobrir. 

CAST: Nuggets es el título de una mítica recopilación aparecida el 1972 que reivindicaba, en un momento en que la música popular pecaba de grandilocuencia y trascendencia (ya fuera por la vía del rock progresivo o por la de los cantautores), un regreso a la simplicidad, recuperando singles olvidados de los grupos de garaje de mediados de la década anterior. Con el tiempo, el concepto “Nuggets” se ha usado para nuevos recopilatorios que, respetando este espíritu, suponían variaciones del mismo ya fuera por la vía temporal o territorial.
Ahora nos llega Los Nuggetz. 1960’s Punk, Pop, Psychedelic from Latin America, una caja de cuatro CDs y cerca de 100 canciones editada en los EE.UU. que presenta lo que pasaba al sur del Río Grande... Y al este del océano Atlántico, porque el concepto de Latinoamérica de los compiladores incluye también España. Tampoco es, estrictamente, una recopilación de rock garajero en castellano, puesto que también se incluyen canciones en inglés, en portugués e incluso un par en catalán. Inclusiones muy conscientes, puesto que las notas explican que el catalán es una lengua hablada por nueve millones de personas pero que sufrió persecución durante el franquismo.
Estas consideraciones al margen, Los Nuggetz es un verdadero tesoro, un festín para el amante de los 60’s y una box-set modélica: de cada uno de los temas se nos ofrece los correspondientes créditos, reproducción de la portada original, formación completa del grupo responsable y unos comentarios bastante extensos, pensados para orientar un público (el yanqui) para el cual prácticamente todos los nombres incluidos son totalmente desconocidos pero que consiguen un nivel informativo más que notable. Una presentación muy cuidada y formato de libro con tapa dura completan el atractivo “físico” de la caja.
Y están las canciones, está claro. Una selección muy muy trabajada, un temazo detrás otro. Más distorsión que eco, bastante Hammond, algunos apuntes psicodélicos y mucho de entusiasmo juvenil. Temas propios pero también muchos clásicos anglosajones pasados por la criba hispana, en algunos casos con resultados divertidísimos, como por ejemplo el “Wild Thing” de los Troggs transformado en “Loco (te patina el coco)” en la lectura de Juan El Matemático.
Resulta interesando cómo, en cuanto a los grupos españoles (aproximadamente, un tercio del total de los cortes incluidos), los compiladores yanquis hacen que Barcelona gane por goleada en Madrid (a pesar de que sea injusto que Los Brincos sólo cuelen un tema y que Micky y Los Tonys estén ausentes), reflejando el hecho que, efectivamente, la escena catalana era mucho más garajera. Los Salvajes, en concreto, son una debilidad de los compiladores, con seis temas incluidos, pero también aparecen en más de una ocasión Sirex, Mustang, Cheyenes, Gatos Negros y Polares (de estos resulta especialmente interesante el hecho que se incluye la mitad de su único EP, todavía pendiente de reedición legal digital), además de aportaciones solitarias de Lone Star, Dracs, Go-Gó y Los No, entre otros.
Es decir, que la caja es una excelente introducción a buena parte de los grupos incluidos en Eco i distorsió, pero al mismo tiempo también apunta hacia otras capitales del pop español de los 60 como Madrid y Valencia (con Los Huracanes) y, está claro, es una puerta de entrada inmejorable para conocer el que se cocía en México, Argentina, Chile, Colombia o Perú, entre otros países, con algunos nombres que ya conocía (Shakers, Mockers o Yakis) y otros muchos para descubrir. 

dilluns, 14 d’octubre del 2013

Los Cheyenes: "Bla, bla, bla"

A Eco i distorsió, Josep Vercher es queixa amargament de com la censura franquista limitava molt la capacitat de Los Cheyenes de composar lletres interessants: "Només podies parlar d’amor i poca cosa més, perquè a la que parlaves d’alguna altra cosa, sense cap mena d’importància, la censura t’ho tirava enrere. I, d’amor, n’havies de parlar com si fos un tango, res de sexe. Llavors havies de fer lletres tontes." Tot i això, la lletra de "Bla, bla, bla", un dels temes més potents del grup, inclòs al seu tercer EP, és força interessant: "A veces pienso que no eres tú / Quien me habla a mí / Parece ser papá o mamá / Quien piensa por tí / Y dice: Bla, bla bla". És a dir, els adults diuen tonteries, i cal començar a pensar per un mateix.

Recordeu que podeu comprar la discografia completa de Los Cheyenes de forma legal aquí




CAST: En Eco i distorsió, Josep Vercher se queja amargamente de como la censura franquista limitaba mucho la capacidad de Los Cheyenes de componer letras interesantes: "Sólo podías hablar de amor y poca cosa más, porque a la que hablabas de alguna otra cosa, sin ningún tipo de importancia, la censura te lo echaba atrás. Y, de amor, tenías que hablar como si fuera un tango, nada de sexo. Entonces tenías que hacer letras tontas." Aún así, la letra de "Bla, bla, bla", uno de los temas más potentes del grupo, incluido en su tercer EP, es bastante interesante: "A veces pienso que no eres tú / Quien me habla a mí / Parece ser papá o mamá / Quien piensa por tí / Y dice: Bla, bla bla". Es decir, los adultos dicen tonterías, y hay que empezar a pensar por si mismo.
Recordad que podéis comprar la discografía completa de Los Cheyenes de forma legal aquí.

dimarts, 1 d’octubre del 2013

Nou disc de Pere Gené (Lone Star), també mitjançant micromecenatge

Pere Gené, el que va ser cantant, fundador i líder de Lone Star (de fet, l'únic component fixe en tota la llarguíssima trajectòria d'aquesta banda barcelonina) està preparant un nou disc titulat Boomerang. La notícia és especialment important si tenim en compte que Gené semblava retirat definitivament de la música: el darrer disc i concerts de Lone Star van ser el 1996. La sorpresa és, per tant doble: que torna a l'activitat i que ho fa, per primer cop, sota el seu nom propi i no el de Lone Star. En aquest sentit, resulta curiós llegir com ell mateix explica que amb aquesta opció "he gaudit d'una sensació de llibertat que no tenia amb la meva antiga banda".

Gené ja ha enregistrat un parell de cançons a l'estudi de Josep Mas "Kitflus": "Corazón de hielo - Eres la luz" i "Androide", que es poden sentir a ITunes i Spotify. Els resultats són francament bons i no decebran als seguidors de Lone Star: Gené manté la seva característica veu i està en plena forma al piano. La idea és enregistrar una desena de temes més per a completar l'àlbum. Per a fer-ho, Gené ha recorregut també a la fòrmula del micromecenatge mitjançant la plataforma Verkami, que també ha servir per editar "Eco i distorsió" en paper. De manera que, si voleu ajudar a fer possible aquest nou projecte, féu-ves mecenes i a canvi podreu rebre el disc en format digital i físic (signat per Gené), així com altres recompenses. Animeu-vos!

Pere Gené, en una foto recent.

CAST: Pere Gené, el que fue cantante, fundador y líder de Lone Star (de hecho, el único componente fijo en toda la llarguíssima trayectoria de esta banda barcelonesa) está preparando un nuevo disco titulado Boomerang. La noticia es especialmente importante si tenemos en cuenta que Gené parecía retirado definitivamente de la música: el último disco y conciertos de Lone Star fueron el 1996. La sorpresa es, por lo tanto doble: que vuelve a la actividad y que lo hace, por primera vez, bajo su nombre propio y no el de Lone Star. En este sentido, resulta curioso leer como él mismo explica que con esta opción "he disfrutado de una sensación de libertad que no tenía con mi antigua banda".

Gené ya ha grabado un par de canciones al estudio de Josep Mas "Kitflus": "Corazón de hielo - Eras la luz" y "Androide", que se pueden escuchar en ITUNES y Spotify. Los resultados son francamente buenos y no decepcionarán a los seguidores de Lone Star: Gené mantiene su característica voz y está en plena forma al piano. La idea es grabar una decena de temas más para completar el álbum. Para hacerlo, Gené ha recorrido también a la fórmula del micromecenazgo mediante la plataforma Verkami, que también ha servido para editar "Eco i distorsió" en papel. De forma que, si queréis ayudar a hacer posible este nuevo proyecto, convertiros en mecenas y a cambio podréis recibir el disco en formato digital y físico (firmado por Gené), así como otras recompensas. Animaos!