dimarts, 4 de desembre del 2012

L'impossible ska ye-yé

Vampisoul, la discogràfica responsable dels meravellosos tres volums que sota el títol de Sensacional Soul miren de rastrejar la història del soul hispà dels 60 i primers 70, s'han atrevit amb una missió fins i tot més impossible amb Skanish Sound. El subtítol d'aquest recopilatori defineix perfectament el seu contingut: música d'influència jamaicana des d'Espanya (1964-72). Missió impossible perquè, com expliquen els mateixos compiladors del CD, Txarli Brown i Xavi Guillamón a les notes, "pretender determinar la influencia de la música jamaicana en el pop español de los años 60 y 70, teniendo en cuenta la situación socio-política de nuestro país, suena a guión de Berlanga".


I és que el recopilatori, format bàsicament per versions, inclou temes originals de Jimmy Cliff, Desmond Dekker o Johnny Nash, entre d'altres, però passats pel sedàs propi de l'Espanya franquista: és a dir, l'ska conceptualitzat com un altre ball de moda -a l'estil del twist o la yenka-, les sonoritats tropicals assimilades a la cançó estiuenca i / o patxanguera i, per suposat, l'extracció de qualsevol element "subversiu" que les cançons originals poguessin tenir.

Los Payos -els de "María Isabel"-, Los Mismos -els del "puente hasta Mallorca"- i Palito Ortega són potser els noms més coneguts d'una selecció que també inclou diversos artistes catalans -Francisco Heredero, Los de la Torre, Los Stop, Albert Band- i fins i tot dos dels conjunts inclosos al llibre Eco i distorsió, amb l'interès afegit que, en tots dos casos, es tracta de cançons que fins ara no estaven disponibles en reedició digital, almenys que jo sapigui.

En el cas de Los Go-Go, es tracta de "Rudi enamorado", versió del grup britànic The Locomotive editada en single el 1969 quan, de fet, el grup ja estava en procés de dissolució, motiu pel qual va acreditat a nom de Jorge Querol con Los Go-Go. No és ben bé el rhythm & blues que realment agradava a Querol, però aquest defensa el tema amb convicció i el converteix en un dels millors del CD.



Més sorprenent encara resulta la presència de Los Catinos, tenint en compte que aquest conjunt -dels més veterans de la ciutat- s'havia caracteritzat sobretot pels covers de balades italianes i franceses, a l'estil "Sapore di Sale" o "Ma vie". Malgrat això, "Cuando digas sí" (71) és una versió prou digna d'un tema composat per Jimmy Cliff.

Molt bona feina, doncs, dels compiladors i de Vampisoul, que a la feina d'arqueologida purament musical hi afegeixen, com és habitual en les edicions d'aquesta companyia, crèdits, comentari tema a tema i reproducció de les portades originals. Una edició excel·lent, dignificant la música que presenta.


CAST: EL IMPOSIBLE SKA YE-YÉ
Vampisoul, la discográfica responsable de los maravillosos tres volúmenes que bajo el título de Sensacional Soul intentan rastrear la historia del soul hispano de los 60 y primeros 70, se han atrevido con una misión incluso más imposible con Skanish Sound. El subtítulo de este recopilatorio define perfectamente su contenido: música de influencia jamaicana desde España (1964-72). Misión imposible porque, como explican los mismos compiladores del CD, Txarli Brown y Xavi Guillamón en las notas, "pretender determinar la influencia de la música jamaicana en el pop español de los años 60 y 70, teniendo en cuenta la situación socio-política de nuestro país, suena a guión de Berlanga".
Y es que el recopilatorio, formado básicamente por versiones, incluye temas originales de Jimmy Cliff, Desmond Dekker o Johnny Nash, entre otros, pero pasados por la criba propia de la España franquista: es decir, el ska conceptualizado como otro baile de moda -al estilo del twist o la yenka-, las sonoridades tropicales asimiladas a la canción veraniega y / o pachanguera y, por supuesto, la extracción de cualquier elemento "subversivo" que las canciones originales pudieran tener.
Los Payos -los de "María Isabel"-, Los Mismos -los del "puente hasta Mallorca"- y Palito Ortega son quizás los nombres más conocidos de una selección que también incluye varios artistas catalanes -Francisco Heredero, Los de la Torre, Los Stop, Albert Band- e incluso dos de los conjuntos incluidos en el libro Eco i distorsió, con el interés añadido que, en los dos casos, se trata de canciones que hasta ahora no estaban disponibles en reedición digital, al menos que yo sepa.
En el caso de Los Go-Go, se trata de "Rudi enamorado", versión del grupo británico The Locomotive editada en single el 1969 cuando, de hecho, el grupo ya estaba en proceso de disolución, motivo por el cual va acreditado a nombre de Jorge Querol con Los Go-Go. No es exactamente el rhythm & blues que realmente gustaba a Querol, pero este defiende el tema con convicción y lo convierte en uno de los mejores del CD.
Más sorprendente todavía resulta la presencia de Los Catinos, teniendo en cuenta que este conjunto -de los más veteranos de la ciudad- se había caracterizado sobre todo por los covers de baladas italianas y francesas, al estilo "Sapore di Sale" o "Ma vie". A pesar de esto, "Cuando digas sí" (71) es una versión bastante digna de un tema compuesto por Jimmy Cliff.
Muy buena trabajo, pues, de los compiladores y de Vampisoul, que al trabajo de arqueología puramente musical añaden, como es habitual en las ediciones de esta compañía, créditos, comentario tema a tema y reproducción de las portadas originales. Una edición excelente, dignificando la música que presenta.


1 comentari:

  1. Hola Guillermo!
    Primer de tot enhorabona pel bloc i per aquesta entrada.
    Quan vaig sentir aquesta compilació de temes d'influència jamaicana vaig pensar de seguida en un tema que és força curiós i que segur que t'interessa perquè és made in Barcelona 68:
    http://3penics.blogspot.com.es/2012/01/josep-m-espinas-i-francesc-burrull-les.html
    Salut!
    3penics

    ResponElimina