dijous, 31 de gener del 2013

Los Findes, en directe i solidaris

En una entrada anterior us deia que Dionís Bel i Robert Castro -els guitarristes d'Álex y Los Findes- continuaven en actiu. Ara em comuniquen una bona ocasió per veure'ls actuar, i a més amb finalitat solidària. Los Findes actuaran el pròxim dijous 14 de febrer a la sala BeCool de Barcelona en un concert a benefici de l'ONG África Digna. A més de Dionís i Robert a les guitarres i veus, la formació actual -que porta uns cinc anys en funcionament- està formada per Christian al baix, Vicenç a la bateria i Albert als teclats. El repertori el formen versions de temes clàssics dels 60 i 70, sobretot, dels Eagles, Creedence Clearwater Revival, Bob Marley, Bee Gees o Santana... De manera que ja ho sabeu...


dimecres, 23 de gener del 2013

Els Tres Tambors: "Cançó del noi dels cabells llargs"

Aquest dilluns, dins la seva secció setmanal "Creadors", La Vanguardia entrevistava Jordi Batiste, fundador d'Els Tres Tambors, Maquina!, Ia & Batiste, tres referències clau de la música catalana, i que els més joves potser coneixen pels discos de versions de Bob Dylan que els darrers anys ha enregistrat amb Gerard Quintana, l'excantant de Sopa de Cabra. Sembla que Batiste és a punt de llançar un nou disc en format de trio: estarem atents.

En tot cas, això ens dóna l'excusa per recordar la "Cançó del noi dels cabells llargs", inclosa dins el primer EP d'Els Tres Tambors, publicat per Belter el 1966. Es tracta d'una cançó molt interessant, ja que exemplifica, tant en la lletra com en la música, com els aires de folk nord-americà d'Els Tres Tambors els deixaven en un terreny tan allunyat del pop-rock que es feia en aquell moment a Catalunya com de la Nova Cançó, que bevia fonamentalment de la Chanson francesa.



«Allò en realitat era una mena d’autocançó, el noi dels cabells llargs era jo», explica el mateix Batiste a Eco i distorsió. Com Los Salvajes o Los No, denuncia com el fet de portar cabells llargs és vist de forma negativa per la societat (el noi dels cabells llargs és «el ximplet», «l’extravagant que no té res al cap»), però va molt més enllà i -encara que sigui de forma un pèl ingènua; al cap i a la fi era un adolescent quan la va escriure- hi afegeix denúncia social i pacifisme: «Per què no se n’adonen de que el món no és tan bonic, n’hi ha que passen gana, n’hi ha molts morts a la guerra.» El protagonisme instrumental de la guitarra acústica i l’harmònica, juntament amb les referències un pèl apocalíptiques de la lletra («Però mai no recordaran el noi que és mort a la guerra, a l’absurda guerra, a qualsevol guerra que els homes inventen perquè morin els nois»), la converteixen en una mena d’«Eve of destruction» a la catalana.

Per cert, que tot i que probablement sigui la cançó pop-rock original en català més important dels 60, no està reeditada oficialment en CD (com no ho està la resta de la discografia d'Els Tres Tambors), almenys que jo sàpiga. Però la podeu escoltar aquí. 



CAST: Este lunes, dentro de su sección semanal "Creadores", La Vanguardia entrevistaba Jordi Batiste, fundador de Els Tres Tambors, Maquina! e Ia & Batiste, tres referencias clave de la música catalana, y que los más jóvenes quizás conocen por los discos de versiones de Bob Dylan que los últimos años ha grabado con Gerard Quintana, el excantante de Sopa de Cabra. Parece que Batiste está a punto de lanzar un nuevo disco en formato de trío: estaremos atentos.
 En todo caso, esto nos da la excusa para recordar la "Cançó del noi dels cabells llargs", incluida dentro del primer EP de Els Tres Tambors, publicado por Belter en 1966. Se trata de una canción muy interesante, puesto que ejemplifica, tanto en la letra como en la música, como los aires de folk norteamericano de Els Tres Tambors los dejaban en un terreno tan alejado del pop-rock que se hacía en aquel momento en Cataluña cómo de la Nova Cançó, que bebía fundamentalmente de la Chanson francesa. 
«Aquello en realidad era una especie de autocanción, el chico de los cabellos largos era yo», explica el mismo Batiste en Eco i distorsió. Como Los Salvajes o Los No, denuncia como el hecho de llevar pelo largo es visto de forma negativa por la sociedad (al chico de los cabellos largos es «el tontito», «el extravagante que no tiene nada a la cabeza»), pero va mucho más allá y -aunque sea con cierta ingenuidad; al fin y al cabo era un adolescente en el momento de escribir la canción- añade denuncia social y pacifismo: «Por qué no se dan cuenta de que el mundo no es tan bonito, hay que pasan hambre, hay muchos muertos en la guerra.» El protagonismo instrumental de la guitarra acústica y la armónica, junto con las referencias un tanto apocalípticas de la letra («Pero nunca recordarán el chico que ha muerto en la guerra, en la absurda guerra, en cualquier guerra que los hombres inventan para mueran los chicos»), la convierten en una especia de "Eve of destruction" a la catalana.
Por cierto, que a pesar de que probablemente sea la canción pop-rock original en catalán más importante de los 60, no está reeditada oficialmente en CD (cómo no lo está el resto de la discografía de Els Tres Tambors), al menos que yo sepa. Pero la podéis escuchar aquí. 

dissabte, 12 de gener del 2013

Los Sirex: "Yo grito"

Tot i que a Los Sirex se'ls recorda sobretot per cançons com "La escoba" o "Que se mueran los feos", el cert és que eren un grup de rock força clàssic, influits sobretot per Cliff Richard & The Shadows, Ricky Nelson i el rockabilly. Això no vol dir que a mida que avançaven els 60 no miressin de posar-se al dia acostant-se a estils com el garatge, la psicodèlia o el soul. L'any 66 van enregistrat un dels seus temes més pròxims al garatge, "Yo grito". Guillermo Rodríguez Holgado, baixista i fundador del grup, explica a Eco i distorsió les dificultats que van tenir en la gravació, força habituals en l'època ja que ni els estudis ni els tècnics estaven avesats als nous sons: "La cançó començava amb una guitarra distorsionada. I el Valle, que era el tècnic d’enregistrament, només vam començar diu: “¡Alto, aquí hay algo que distorsiona!” “No, que es un distorsionador.” “Pero es que distorsiona.” “Es que es un distorsionador.” “Pero esto no se puede poner, que el audímetro lo tengo a tope.” Doncs vam estar més d’una hora discutint: “Que la canción es así, que la distorsión tiene que estar en primer plano.”»

Per cert, que la cançó encaixa perfectament amb el títol del llibre i el bloc, perquè a més de la guitarra distorsionada que tant irritava al senyor Valle, la guitarra solista continua sonant amb l'eco més característic dels Sirex. Ho podeu comprovar més avall. 


CAST: A pesar de que a Los Sirex se los recuerda sobre todo por canciones como "La escoba" o "Que se mueran los feos", LO cierto es que eran un grupo de rock bastante clásico, influidos sobre todo por Cliff Richard & The Shadows, Ricky Nelson y el rockabilly. Ello no quiere decir que a medida que avanzaban los 60 no intentaran ponerse al día acercándose a estilos como el garaje, la psicodelia o el soul. El año 66 grabaron uno de sus temas más próximos al garaje, "Yo grito". Guillermo Rodríguez Holgado, bajista y fundador del grupo, explica en Eco i distorsió las dificultades que tuvieron en la grabación, bastante habituales en la época puesto que ni los estudios ni los técnicos estaban avezados a los nuevos sonidos: «La canción empezaba con una guitarra distorsionada. Y Valle, que era el técnico de grabación, nada más empezar dice: “¡Alto, aquí hay algo que distorsiona!” “No, que es un distorsionador.” “Pero es que distorsiona.” “Es que es un distorsionador.” “Pero esto no se puede poner, que el audímetro lo tengo a tope.” Pues estuvimos más de una hora discutiendo: “Que la canción es así, que la distorsión tiene que estar en primer plano.”» Podéis escuchar la canción y la guitarra distorsionada que tanto irritaba al señor Valle.

Por cierto, que la canción encaja perfectamente con el título del libro y el blog, porque además de la guitarra distorsionada que tanto irritaba al señor Valle, la guitarra solista continua sonando con el eco más característico de Los Sirex. Lo podéis comprobar debajo.

dijous, 3 de gener del 2013

Qui són els de la foto de portada del bloc?

Efectivament: quin és el grup de la fotografia que encapçala aquest bloc? Es tracta d'Álex y los Findes, actuant a Snoopy's, el club mallorquí en el que van exercir d'atracció principal durant quatre estius consectius. La fotografia pertany a la col·lecció privada de Dionís Bel, el guitarra solista (a la fotografia és el guitarrista de la dreta). Álex y los Findes és un dels conjunts que vaig incloure a la recerca que ha donat lloc a Eco i distorsió i, de fet, un dels que jo crec que li dóna més sentit: es tracta d'un grup de trajectòria llarga (pràcticament tota la dècada dels 60), que va aconseguir una popularitat important i va enregistrar força discos (sis EP's amb Marbella i Discophon), però que avui en dia és poc recordat i sobre el qual pràcticament no hi havia informació directa (les notes de la reedició dels seus discos fetes per Ramalama, per exemple, són força pobres).

I el cert és que, potser per això, va ser un dels grups que em va costar més localitzar-ne algun component. Val a dir que l'única informació de què jo disposava eren els noms i primer cognom dels membres del grup, segons apareixien recollides a les "Microbiografías" de la revista Fans. Finalment va ser Víctor Portolés, de Los No, qui em va proporcionar la pista per rastrejar-los. En comentar-li, en acabar la seva entrevista, que no hi havia manera de localitzar els Findes, em va dir que, recentment, una parenta seva li havia comentat que coincidia en una coral amb la dona d'un dels components del grup. Uns dies més tard, Portolés em va proporcionar el telèfon de Bel -que a la "microbiografía" apareixia com a "Dennis" i no Dionís-, i ell va estar encantat d'atendre'm juntament amb Robert Castro. Així vaig descobrir que, de fet, ells dos eren els únics supervivents de la formació clàssica del grup. També vaig descobrir que difícilment hauria localitzat mai Álex Prieto, el cantant, ja que en realitat es deia Ferran Aliert Prieto, però havia estat rebatejat artísticament per aquelles coses del màrqueting.

Portada del darrer EP del grup.

Álex y los Findes representen prou bé molts grups de la seva generació. Com deia, van assolir una popularitat notable i, segons ells mateixos expliquen, eren una banda de directe molt eficient. El problema -com en tants altres casos- és que això no va quedar gens reflectit en la seva discografia. En part, com ells admeten, perquè tampoc no li van donar gaire importància. Així, en disc Álex y los Findes es van limitar bàsicament a enregistrar covers en castellà de cançons d'èxit, que sovint ni tan sols seleccionaven ells. Des de la distància, Robert Castro opinava que el que els havia faltat era haver enregistrat una cançó d'èxit, d'aquelles que immediatament s'associa a un grup. "La quantitat de gent que ha viscut gràcies a una cançó!", deia. I realment és una llàstima que no s'esforcessin més a composar, perquè el grapat de cançons pròpies que es pot trobar a la seva discografia és realment el més interessant d'aquests...

Val a dir que el Robert i el Dionís continuen tocant ocasionalment amb uns nous Los Findes...

I si voleu saber més coses sobre Álex y los Findes només us heu de descarregar el llibre Eco i distorsió


CAST: ¿Quiénes son los de la foto de portada del blog?
Efectivamente: ¿cuál es el grupo de la fotografía que encabeza este blog? Se trata de Álex y los Findes, actuando en Snoopy's, el club mallorquín en el que ejercieron de atracción principal durante cuatro veranos consectivos. La fotografía pertenece a la colección privada de Dionís Bel, el guitarra solista (en la fotografía es el guitarrista de la derecha). Álex y los Findes es uno de los conjuntos que incluí a la investigación que ha resultado en Eco i distorsió y, de hecho, uno de los que yo creo que le da más sentido: se trata de un grupo de trayectoria larga (prácticamente toda la década de los 60), que consiguió una popularidad importante y grabó bastantes discos (seis EPs con Marbella y Discophon), pero que hoy en día es poco recordado y sobre el cual prácticamente no había información directa (las notas de la reedición de sus discos hechas por Ramalama, por ejemplo, son bastante pobres).
Y lo cierto es que, quizás por eso, fue uno de los grupos de los que me costó más localizar algún componente. Hay que decir que la única información de qué yo disponía eran los nombres y primer apellido de los miembros del grupo, según aparecían recogidas en las "Microbiografías" de la revista Fans. Finalmente fue Víctor Portolés, de Los No, quién me proporcionó la pista para rastrearlos. Al comentarle, al acabar su entrevista, que no había manera de localizar a los Findes, me dijo que, recientemente, una pariente le había comentado que coincidía en una coral con la mujer de uno de los componentes del grupo. Unos días más tarde, Portolés me proporcionó el teléfono de Bel -que en la "microbiografía" aparecía como "Dennis" y no Dionís-, y él estuvo encantado de atendereme junto con Robert Castro. Así descubrí que, de hecho, ellos dos eran los únicos supervivientes de la formación clásica del grupo. También descubrí que difícilmente habría localizado nunca Álex Prieto, el cantante, puesto que en realidad se llamaba Ferran Aliert Prieto, pero había sido rebautizado artísticamente por aquellas cosas del marketing.
Álex y los Findes representan bastante bien a muchos grupos de su generación. Cómo decía, lograron una popularidad notable y, según ellos mismos explican, eran una banda de directo muy eficiente. El problema -como en tantos otros casos- es que esto no quedó nada reflejado en su discografía. En parte, como ellos admiten, porque tampoco le dieron mucha importancia. Así, en disco Álex y los Findes se limitaron básicamente a grabar covers en castellano de canciones de éxito, que a menudo ni siquiera seleccionaban ellos. Desde la distancia, Robert Castro opinaba que el que los había faltado era haber grabado una canción de éxito, de aquellas que inmediatamente se asocia a un grupo. "La cantidad de gente que ha vivido gracias a una canción!", decía. Y realmente es una lástima que no se esforzaran más a componer, porque el puñado de canciones propias que se puede encontrar a su discografía es realmente el más interesante de ésta...
Por cierto, Robert y Dionís continúan tocando ocasionalmente con unos nuevos Los Findes...
Y si queréis saber más cosas sobre Álex y los Findes sólo os tenéis que descargar el libro Eco i distorsió